USR "Glavatica" Jablanica    –   Fly-fishing sekcija "Doljanka"
Dobrodošli na stranice Fly-fishing  sekcije "DOLJANKA" Jablanica
Korisni linkovi:
Ovo su informacije koje trenutno posjedujemo o revirima u BiH.
Ribnik
Rijeka Ribnik izvire ispod planine Srnetice iznad sela Gornji Ribnik iz dva jaka vrela. Daljim tokom obale postaju mekše i zemljanije, a vodeno bilje i alge zauzimaju više od 50% riječnog dna. Moguć je lagan i dobar prilaz svim dijelovima njenog toka. Bogata je pastrmkom i lipljenom.
Cijena dozvola za ribolov: za domaće goste (BiH) - jednodnevna 25KM i trodnevna 50KM; za strane goste - jednodnevna 25E i trodnevna 50E. Tromjesečna za sve goste iznosi 100 € dok godišnja dozvola za sve goste iznosi 200 €.
Dozvoljen ribolov samo mahačem, s jednom muvom (strimer, nimfa) bez kontrakuke. Režim: potočna pastrmka i lipljen uhvati i pusti, a kalifornijska pastrmka dozvoljeno 5 riba preko 25 cm. Obavezna upotreba meredova.
Specijalna ponuda: Ribolov na trofejnom delu rijeke (izvorišni dio Ribnika u dužini od oko 500 m). Maksimalano broj 5 osoba. Dozvola za jednu osobu je 30 €. Dozvoljen ribolov samo mahačem, s jednom muvom (strimer, nimfa) bez kontrakuke. Režim: potočna pastrmka i lipljen uhvati i pusti, a kalifornijska pastrmka dozvoljeno 1 riba preko 45 cm. Obavezna upotreba meredova.
Kontakt osoba je Goran Vuković, Mob: +387(0)65775-819, email: goran@ribnikflyfish.com ili kontakt@ribnikflyfish.com. Opširnije informacije možete naći na WEB stranici ribnik flyfish.

Klokot
Dužina revira je 4,5 km, od čega 2,1 km su rezervirani za fly-fishing. Klokot je lijeva pritoka rijeke Une, udaljen od grada Bihaća 8 kilometara. Širina rijeke 20-25 metara, dubina 2-4 metara. Temperatura vode: 8-11,5 stepeni.
Ribe: isključivo autohtone vrste (osim malih ostatka kalifornske pastrmke), t.j.: potočna pastrmka, lipljen, a u donjem dijelu revira, štuka, mladica i klen. Revir je otvoren od 01.03. do 31.12.
Dozvoljen ulov do 2 kom. lipljena minimalne veličine 30 cm uz doplatu 1cm = 2KM; Potočna pastrmka ulovi i pusti; kalifornijska neograničeno izlovljavanje.
Zastupljenost ribe: 60% lipljen, 30% potočne pastrmke, 10% ostalih riba (štuka, klen i mladica).
Cijena dnevne dozvole za domaće goste (državljane BiH) je 25 KM, za strane goste 25 EUR/dan i 50 EUR za vikend (petak do nedjelje); 300 EUR za godinu; Za žene je dozvola gratis!
Na reviru flyfishing Klokot dozvoljen je ribolov sa mahačem, čekrk, šnjura sa jednom mušicom, strimerom, potezankom bez kontra kuke. Dozvoljeno je otežanje nimfe sa olovnom žicom dodatno sa kuglicom od volframa i mesinga kao i otežanje ispred udice maksimalno veličine 4 mm.
Može se prenoćiti kod Bijelog koji organizuje rafting na Uni.
Kontakt:Sabine Guenther, Marketing Manager, RIZ Krajina d.o.o., Bihać / Bosnia-Herzegovina, Tel: 00387-37-228 251, Mob: 00387-62-957 858 . Više informacija na flyfishing klokot.

Unac
Dužina revira je oko 3km. Desna pritoka rijeke Une, udaljen od grada Bihaća 50 kilometara. Revir je u mjestu Martin Brod. Širina rijeke 20 metara, dubina od 0,5 metara do 4 metra. Temeratura vode: od 6 do 12,5 stepeni. Od riba ima: kalifornijsku pastrmku, potočnu pastrmku i lipljena. Revir je otvoren od 01.03 do 31.12. Dozvoljeno uzeti jednu ribu i to kalifornijsku pastrmku min.45 cm. Zastupljenost ribe: 40% kalifornijske pastrmke, 30% potočne pastrmke, 30% lipljena. Cijena dozvole je 30KM za domaće goste (državljane BiH).

Sanica
Dužina revira je oko 2,5km. Sanica je lijeva pritoka rijeke Sane, udaljena od Bihaća 97 kilometara i nalazi se u mjestu Sanica. Širine rijeke u reviru je oko 10 metara, dubina je od 0,2 do 1 metar. Temperatura vode: od 8 do 14 stepeni. Od riba ima: Lipljena, potočnu pastrmku, u donjem dijelu poneka štuka i poneka mladica. Revir je otvoren od 01.03 do 31.12. Dozvoljeno je uzeti jednu ribu: Lipljena od min. 35cm ili potočnu pastrmku min. 40cm. Zastupljenost ribe: 70% lipljena, 30% potočne pastrmke. Cijena ribolovne dozvole za ribolovni revir Sanica je 20 eura/po danu, dok je za ribolov van revira dnevna dozvola 10 KM.
Već neko vrijeme se u ribolovnom reviru Sanica održava "Novinarski Fly fishing cup Sanica". Organizator ove manifestacije je Privredna komora Unsko-Sanskog kantona, koja promoviše rijeku Sanicu, ribolovni revir Sanica i samo mjesto u sklopu Sajma EKOBIS, koji se svake godine održava u Bihaću.

Una - Kulen Vakuf
Ukupna dužina toka rijeke Une iznosi oko 212 kilometara a rijeka izvire u blizini mjesta Donja Suvaja i Donji Lapac ispod padina planina Plješevice i Stražbenice u Republici Hrvatskoj u području Like a ulijeva se u rijeku Savu pored Jasenovca. Klima pored Unskog sliva je umjerena kontinentalna planinska klima. U vrijeme sušnih ljetnih mjeseci rijeku Unu karakteristiše nizak vodostaj a od novembra do kraja proljeća vodostaj rijeke je prilično visok a rijeka nerijetko zna i da poplavi. U polaznom toku gdje ima osobine planinske rijeke, sve do Martinbroda Una ima prvu kategoriju kvalitete vode. Sve do Bihaća Una teče dinarskim smjerom tj. od jugoistoka prema sjeverozapadu a poslije tok rijeke skreće u pravcu sjeveroistoka i dalje teče duboko usječenom, širkom i prostranom dolinom gdje ima drugu kvalitetu vode.
Lovne mijere: potočna pastrmka 50 cm, kalifornijska pastrmka 45 cm, mladica 70 cm, lipljen 40 cm. Dnevna dozvola za državljane BiH - 21,00 EUR, dnevna dozvola za strane državljane - 26,00 EUR, godišnja dozvola za državljane BiH - 385,00 EUR, godišnja dozvola za strane državljane - 513,00 EUR.
Dozvoljeni dnevni ulov po jednom izlasku je 3 komada ukupno i salmonida i ciprinida. Ko želi da prenoći, postoji jeftin motel "Saraj".

Krušnica
Revirom gazduje USR «Krušnica» iz Bosanske Krupe. Revir je nastanjen lipljenom i potočnom pastrmkom. Poribljavan je lipljenom, a u maju 2007. god. poribljen je i potočnom pastrmkom dužine 30 do 70 cm. Na reviru je dozvoljeno loviti isključivo mahačem, sa udicama bez kontra kuke. Sistem je «uhvati i pusti», s tim što se može zadržati kapitalni lipljen od preko 50 cm.

Ulog
Lovna mjera potočne pastrmke je preko 30cm. U reviru ima samo potočne pastrmke. Cijena dnevne dozvole je 30KM za goste iz FBiH i 20KM za goste iz RS. Drugih podataka nemamo!

Sturba
Do revira možete doći markiranim putem iz pravca Livno-Mostar. Dnevna dozvola 20 km, + 10 km ako se želi ponijeti jedna kaliforniska pastrmka. Može se iznajmiti kućica ribarska za 5 osoba (50 km - čitava kućica).
Kontakt osoba za rezervacije i informacije: Igor Gromilić, čovjek koji je bio selektor BiH reprezentacije u fly fishingu. Tel: 063/331-320.

Fojnica
Revir se nalazi u gradu. Posijano je dosta kalifornijske pastrmke. Cijena dnevne dozvole je 20KM. Drugih podataka nemamo!

Lašva
Cijena dnevne dozvole 20KM. Ribe: Potočna pastrmka, kalifornijska pastrmka i lipljen.

. . . sacuvajmo naše rijeke . . .